dimecres

Les Terres de l'Ebre es declaren Reserva de la Biosfera

Les Terres de l'Ebre, un dels paratges naturals més espectaculars de Catalunya, va ser declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO al Juny 2010 gràcies a la seva riquesa paisatgística, a la representativitat dels seus ecosistemes mediterranis i al seu model de conservació de la biodiversitat. Des d'aquest any, ha passat a formar part de la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera engegada el 1976 per la UNESCO i composta, en l'actualitat, per aproximadament 564 llocs privilegiats que estan repartits per més de 109 països de tot el planeta.Les Terres de l'Ebre es troben en l'extrem nord-est de la Península Ibèrica i al sud de Catalunya. Aquesta zona i la del Priorat, així com la franja del Matarranya, ocupen la part més meridional de Catalunya i s'estenen pels dos costats del riu Ebre, des que deixa Aragó fins que vessa les seves aigües a la Mediterrània. Es troben a la cruïlla dels països catalanoaragonesos, en relació directa amb la Catalunya Vella i els terres de Lleida, com amb el País Valencià i l'Aragó.
Amb un relleu molt accidentat a l'interior (Ports de Tortosa-Beseit, serres de Pàndols, Cardó, Llaberia, Montsant...), altures més suaus al nord-oest i àmplies planures al litoral, és un territori de contrastos entre el riu, el mar i la muntanya.
Els seus pobles configuren un espai cultural propi esdevingut de les relacions comercials amb l'Ebre, via de comerç i comunicació entre l'interior i la Mediterrània, d'intercanvis humans i un passat bèl.lic comú.
La riquesa del seu patrimoni és producte d'importants assentaments ibèrics, la influència fenícia i grega, el llarg domini romà, l'esplendor i expansió d'Al-Àndalus i més de 800 anys de presència de la cultura islàmica, les repoblacions amb gent vinguda del Pirineu, els dominis templer i hospitaler, el poblament de la costa i el Delta per pescadors i agricultors valencians, l'integritat del territori i el paisatge, la fertilitat de la terra i un riu ple de vida.

Les Terres de l’Ebre, el Priorat i el Matarranya són terres de contrastos amb una gran diversitat de relleus i una important xarxa hidrogràfica que vertebra el territori.
Els rius i les muntanyes també formen part destacada del nostre patrimoni natural i són l’element clau per entendre l’assentament dels pobles i les relacions entre ells així com l’evolució pluricultural entre uns i els altres.
Les muntanyes més destacades són els Ports de Tortosa-Beseit, el Montsià, les serres de Pàndols, Cavalls i Cardó, les serres de Tivissa-Llaberia-Colldejou i, al nord, les serres del Montsant i la Mussara.
Dels Ports i del Montsant esdevenen un seguit de corrents fluvials de muntanya, amb règims d’intensitat variable, que desaigüen a l’Ebre.
- Del Matarranya i la Terra Alta els rius Matarranya, Algars, Estrets, Ulldemó i Canaletes.
- Del Priorat i la Ribera d’Ebre el Montsant, el Siurana i el mateix Ebre.
- Del Baix Ebre i el Montsià el riu Sénia i nombrosos barrancs, quasi sempre secs.
Tots ells ens ofereixen racons magnífics on gaudir de la natura i dels esports de riu.


L'Ebre biosfera, com en la resta de Reserves de la Biosfera es concilia la conservació de la naturalesa amb el manteniment dels valors culturals i el desenvolupament econòmic i social. Per descobrir-la, existeix una xarxa de sengles –senyalitzades i condicionades– pels seus diversos paisatges, ecosistemes i municipis.


Font: Grup Avangarde 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada